Fem fördomar om IT-konsulter

Att arbeta med IT är inte längre ett nischyrke. Systemutvecklare är tvärtom den vanligaste yrkestiteln i Stockholm och nästan var tionde stockholmare arbetar i branschen. Det säger sig självt att det inte går att tillskriva en så stor grupp specifika egenskaper. Det har blivit hög tid att titta närmare på några av fördomarna om oss som jobbar ”med datorer.” Här listar vi fem av dem:

 

  1. De befinner sig farligt nära väggen

När rekryteringsbolaget Experis för några år sedan genomförde en undersökning om fördomar mot olika yrkesgrupper, var nästan 90% övertygade om att IT-konsulter jobbar mycket övertid. Visst stämmer det att många av oss har mycket att göra, men allt fler företag inser värdet av välmående anställda och tillämpar humana arbetstider eller beviljar föräldraledighet utan knussel.

 

  1. De styrs av pengar

Ja, det går att tjäna riktigt bra inom IT. Men det är knappast alla som valt yrket på grund av lönen. Goda jobbmöjligheter, driv att utvecklas och utmanas, flexibilitet och en genuin passion för teknik är minst lika vanliga skäl till att man söker sig till branschen idag.

 

  1. De är trendkänsliga – eller precis tvärtom

Okej, det händer fortfarande att utvecklaren är den enda utan kostym på kundmötet. Eller att IT-konsulten verkar ha vuxit fast i märkesskjortan. Men allt eftersom vår yrkesgrupp växer, ökar också mångfalden i yrket. Det är betydligt svårare att avgöra vem som är vem utifrån yttre attribut idag.

 

  1. De får alltid jobb, oavsett kompetens

IT- branschen skriker efter folk. Men personalbristen beror i huvudsak inte på att det saknas utvecklare, utan på att det saknas kvalificerade sådana. En examen öppnar många dörrar, men för att landa drömjobbet måste du veta hur du presterar framför skärmen också.

 

  1. De är män

IT- och telekomföretagens senaste undersökning visar att var tredje yrkesverksam inom IT är en kvinna och kurvan pekar svagt men stadigt uppåt. Många fler kvinnor behövs innan branschen kan kallas sig jämställd, men IT är definitivt inte enbart männens arena längre.

 

 

På Brilliant Mind vet vi att olikheter gör oss bättre: Hos oss oss kan du trivas, oavsett vem du är. Är du nyfiken på ett annat sätt att göra karriär? Då vill vi lära känna dig! Kontakta oss direkt via hemsidan, så bjuder vi på lunch.

 

 

Artikeln är inspirerad av:

https://www.experis.se/foretag/swe/om-experis/nyheter/pressreleases/sju-av-tio-tror-att-it-konsulter-bara-drivs-av-hoeg-loen-1081814

Källa, statistik:

https://www.itot.se/om-oss/statistik/statistik-kvinnor-och-man/